Jak co roku przed świętami robimy swoje wyroby mięsne :)
Swojska kiełbaska, pasztet, boczek, polędwiczka i szynka ;) To powstało u mnie kilka dni temu :)
Zapach wędzonki roznosił się po całym domu a na dworze pojawił się pierwszy śnieg..
Poczułam tą magie.. ten czas przedświąteczny gdzie każdy jest uśmiechnięty i miły dla wszystkich.
Uwielbiam swojskie jedzenie. Jest sporo przy tym pracy ale później kosztowanie tego co zrobiliśmy własnymi rączkami jest nagrodą za ten czas i tą ciężką pracę ;)
A o to przepis na moją idealną kiełbaskę ;)
Potrzebujemy:
- Mięso wieprzowe
I przyprawy..
-sól
-pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
-pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
-czosnek
Bierzemy mięso i mielimy wszystko do miski. Przyprawiamy i mieszamy dłuuuugo :)
Do tego miałam świetnego pomocnika! :) Była przy tym masa śmiechu i świetna zabawa a najważniejsze, że byliśmy wtedy wszyscy razem ;)
Żeby sprawdzić smak mięsa czy dobrze jest przyprawione usmażyliśmy kotlecika i kosztowaliśmy ;)
Po zmieszaniu mięska napychaliśmy je maszynką do jelit wieprzowych ;)
I takie napełnione poszły sobie do wędzarki na dłuuugie 3 godzinki ;)
A jaki efekt?
PYYYYYSZNY ;)
Schab i boczek przed wędzeniem był całą noc w solance (woda, sól, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i czosnek). Jak sprawdzić, że solanka jest już gotowa? Wrzuć jajko do solanki gdy będzie ono stało to znak, że jest już dobra :)
W taki sposób powstało swojskie jedzonko :)
Jeśli nie masz możliwości uwędzić mięska to schab i boczek także jest pyszny upieczony :) Tylko pamiętaj o solance :) To dzięki niej smak ich jest wyśmienity :)
SMACZNEGO ;)
A wy robicie takie smakołyki ? Może podzielicie się swoimi przepisami? :)
Wpis został napisany w ramach akcji Wspólne blogowanie przy choince
My też robimy wędliny:) tylko w solance leży kilka dni. Przy okazji oprócz nich wędzimy drób, a dziadek słoninę obtoczoną w ostrej papryce.
OdpowiedzUsuńo słoninie obtoczonej w papryce pierwsze słysze :) my przetapiamy na smalec ;)
UsuńDziadek smażył na tym jajka, robił zapiekanki ( zamiast oleju kawałek takiej słoniny) a ja przetapiam na smalec, ma inny ale fajny smak.
Usuńmniammm może być fajne :)
UsuńWow, jakie pyszności... Nie mogę się doczekać kiedy ja sama przygotuję wigilię i do mnie przyjedzie rodzina... póki co robię słodkości i przywozę je tam, gdzie planujemy wigilię. W zeszłym roku upiekłam dwa ciasta i muffinki, w tym roku na pewno sernik dyniowy i jakieś ciastka, bo zakupiłam foremki do wycinania :D
OdpowiedzUsuńpodziel się przepisem na muffinki :) Foremki też musze zakupić bo synek chce zostać kucharzem i robić ciasteczka ;)
Usuńooooo boooooze az slinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńzapraszam :) 25 metry kiełbachy jest więc mogę się podzielić :*
OdpowiedzUsuńMogę wpaść na kiełbaskę? ;)
OdpowiedzUsuńjasne ;) czekam :*
UsuńU nas boczek i karczek. Pyyycha
OdpowiedzUsuńboczuś też upieczony i uwędzony ;) Smacznego :)
UsuńŚwietny post! Naszła mnie ochota na kiełbskę :) Pozdrawiam, http://decupug.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam pichcić :). W tym roku na Święta będzie m.in. bigos, który mój mężuś uwielbia ;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię pichcić :D bigosik to tylko od mojego męża :D
Usuńja tez robie wędliny sama :) nawet mam konkursik na FP :) można wygrać szynkowar :D
OdpowiedzUsuńwowww ;) Przydałby się :D
Usuń