Przygotowania do Świąt :)

Dokładnie za 2 tygodnie będzie Wigilia :)
Jak co roku przed świętami robimy swoje wyroby mięsne :)
Swojska kiełbaska, pasztet, boczek, polędwiczka i szynka ;) To powstało u mnie kilka dni temu :)
Zapach wędzonki roznosił się po całym domu a na dworze pojawił się pierwszy śnieg.. 
Poczułam tą magie.. ten czas przedświąteczny gdzie każdy jest uśmiechnięty i miły dla wszystkich.
Uwielbiam swojskie jedzenie. Jest sporo przy tym pracy ale później kosztowanie tego co zrobiliśmy własnymi rączkami jest nagrodą za ten czas i tą ciężką pracę ;)
A o to przepis na moją idealną kiełbaskę ;)

Potrzebujemy:
- Mięso wieprzowe
I przyprawy..
-sól
-pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
-czosnek

Bierzemy mięso i mielimy wszystko do miski. Przyprawiamy i mieszamy dłuuuugo :)
Do tego miałam świetnego pomocnika! :) Była przy tym masa śmiechu i świetna zabawa a najważniejsze, że byliśmy wtedy wszyscy razem ;)


Żeby sprawdzić smak mięsa czy dobrze jest przyprawione usmażyliśmy kotlecika i kosztowaliśmy ;)
Po zmieszaniu mięska napychaliśmy je maszynką do jelit wieprzowych ;)
I takie napełnione poszły sobie do wędzarki na dłuuugie 3 godzinki ;)
A jaki efekt? 

PYYYYYSZNY ;)

Schab i boczek przed wędzeniem był całą noc w solance (woda, sól, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i czosnek). Jak sprawdzić, że solanka jest już gotowa? Wrzuć jajko do solanki gdy będzie ono stało to znak, że jest już dobra :)
W taki sposób powstało swojskie jedzonko :)
Jeśli nie masz możliwości uwędzić mięska to schab i boczek także jest pyszny upieczony :) Tylko pamiętaj o solance :) To dzięki niej smak ich jest wyśmienity :)
SMACZNEGO ;)

A wy robicie takie smakołyki ? Może podzielicie się swoimi przepisami? :)


Wpis został napisany w ramach akcji Wspólne blogowanie przy choince




17 komentarzy :

  1. My też robimy wędliny:) tylko w solance leży kilka dni. Przy okazji oprócz nich wędzimy drób, a dziadek słoninę obtoczoną w ostrej papryce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o słoninie obtoczonej w papryce pierwsze słysze :) my przetapiamy na smalec ;)

      Usuń
    2. Dziadek smażył na tym jajka, robił zapiekanki ( zamiast oleju kawałek takiej słoniny) a ja przetapiam na smalec, ma inny ale fajny smak.

      Usuń
    3. mniammm może być fajne :)

      Usuń
  2. Wow, jakie pyszności... Nie mogę się doczekać kiedy ja sama przygotuję wigilię i do mnie przyjedzie rodzina... póki co robię słodkości i przywozę je tam, gdzie planujemy wigilię. W zeszłym roku upiekłam dwa ciasta i muffinki, w tym roku na pewno sernik dyniowy i jakieś ciastka, bo zakupiłam foremki do wycinania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podziel się przepisem na muffinki :) Foremki też musze zakupić bo synek chce zostać kucharzem i robić ciasteczka ;)

      Usuń
  3. ooooo boooooze az slinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam :) 25 metry kiełbachy jest więc mogę się podzielić :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. boczuś też upieczony i uwędzony ;) Smacznego :)

      Usuń
  6. Świetny post! Naszła mnie ochota na kiełbskę :) Pozdrawiam, http://decupug.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pichcić :). W tym roku na Święta będzie m.in. bigos, który mój mężuś uwielbia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię pichcić :D bigosik to tylko od mojego męża :D

      Usuń
  8. ja tez robie wędliny sama :) nawet mam konkursik na FP :) można wygrać szynkowar :D

    OdpowiedzUsuń

SzaroKolorowa © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka